Tűzdelt Pakóra recept
Egy igazi különlegesség ínyenceknek, és a vegánok is szeretni fogják. A neve tűzdelt
pakóra, magyarosítva, finomságok nyárson
csicseriborsó bundában.
De mielőtt elmondom ezt a receptet beszélgessünk egy kicsit
a csicseriborsó lisztről amiből a bundája készül. pontosabban a csicseriborsóról, én először ezt a nevet egy óvodai dadustól hallottam aki evvel becézte a gyerekeket csicseriborsócskáknak szólítva őket. Sokáig
én is csak a falafel és a humusz receptjeiből ismertem. Azóta számos receptben
megtaláltam és megszerettem, mint a
dadus a gyerekeket.
Történelem: A keleti konyhákban számtalanféle módon
használják pl: falafel fasírt, humusz krém, megfőve salátákhoz keverik,
Indiában a borsóból főételek, egytálételek készülnek, lisztjéből lepények, sós
palacsinták, szószok sűrítő anyaga, rántott dolgok bundája, valamint nagyon
finom édességek vajas bonbonok is készülnek belőle. Előnye más bundázáshoz
használt lisztekhez képest hogy nem szívja magába a zsiradékot.
Tudomány: A csicseriborsó egy hüvelyes, glutén mentes,
melegítő hatású, magas kalóriatartalma mellett (369/100g) magas fehérjetartalmú
(20%), rostokban, vas és folsav egyaránt megtalálható benne, valamint cinkben,
magnéziumban B1 és B6 vitaminban gazdag.
és most a recept: Szóval akkor tűzdelt pakóra, vagy is finomságok
nyárson csicseriborsó bundában.
Hozzávalók 10 db. elkészítéséhez:
- 10 db 15 cm-es saslik pálca
- 1 db kisebb méretű padlizsán vagy cukkini
- egy doboz konzerv karikákra vágott ananász
- 1 db nagyobb vastag húsú pritamin vagy
kaliforniai paprika
- 5 db. közepes lucullus paradicsom
- 25 dkg csicseriborsó liszt (beszerezhető jó áron a Wesselényi utcai Szép kicsi indai boltban vagy natura és
bio boltokban)
- 30 db. oliva bogyó
- kb. 2 dl. víz (hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk)
- csipetnyi kurkuma
- izlés szerint só
- a sütéshez olaj
Falatnyi darabokra vágunk padlizsánt vagy cukkinit, vastaghúsú
pritamin paprikát, luculus paradicsomot. Tegyünk még bele ananászt, ebből jobb
ha olyan konzervet veszünk ami vastag karikákra van szelve, ezt négyfelé vágva
pont jó méretű kockákat kapunk (az előre daraboltak általában túl aprók így azt
nem lehet rendesen feltűzni) és magozott
olívabogyót.
Tetszőleges sorrendben, váltakozva egymás után feltűzzük a
kis saslik pálcára, majd amikor mind készen van elkészítjük a bundáját: Csicseriborsó
lisztet vízzel elkeverve sűrű palacsinta tésztát készítünk, teszünk bele
kurkumát és ízlés szerint sót. habverővel simára keverjük. Az ujjunkat
belemártva ellenőrizzük az állagát. (elég a kis ujjunk vége) sűrű bevonó
masszának kell lennie.
Egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Edényből
mindenképp olyan mélyet használjunk hogy sütéskor az olaj rendesen ellephesse majd
a kis nyársunkat. Majd egyenként a bundába mártva, lecsepegtetve,majd az olajba
téve közepes lángon ropogósra sütjük
őket (az olaj ne legyen túl forró mert akkor hamar megbarnul, de belül nyers
marad!) Ez kb 10-12 perc. ha átsültek
lecsepegtetjük, esetleg szalvétára téve felitatjuk a kész saslikokról az olajat.
Jó étvágyat!